Foto: Shutterstock.com

Wie haalt Hema binnen?


De strijd om warenhuisketen Hema is volop losgebarsten: geïnteresseerde bieders moeten zich ten laatste maandag aanmelden. Het belooft spannend te worden: er zijn al minstens vier kandidaten.

Coverstory

Coverstory

  • Title of article 1
  • Title of article 2
  • Title of article 3

Synergie met Blokker?

De schuldeisers die warenhuisketen Hema in handen hebben gekregen, willen er zo snel mogelijk weer vanaf. De interesse van investeerders lijkt groot: al minstens vier gegadigden hebben zich aangediend. De eerste die zich meldde, was Michiel Witteveen, al drie weken geleden. Mirage Retail, de holding waartoe onder andere Blokker behoort, heeft bevestigd dat het een bod heeft uitgebracht op Hema. Witteveen zou de schuldenlast, die nu 880 miljoen euro bedraagt, willen terugbrengen tot 400 à 500 miljoen. "We willen tot een akkoord komen om de schuldenberg te verminderen. Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken", verklaarde hij aan de Financiële Telegraaf. Volgens retailprofessor Cor Molenaar zou een combinatie van Hema met Blokker en Intertoys vernieuwing kunnen brengen in de winkelstraat. De drie merken kunnen elkaar versterken, schrijft hij.

Durfkapitalisten

Maar Witteveen is niet de enige kandidaat-koper. Ook de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom Capital overweegt een overname. Dat fonds maakte ooit deel uit van ING Bank maar werd verzelfstandigd. Het investeert in bedrijven met groeipotentieel in zeer uiteenlopende sectoren als diervoeding, bouw, tuinmeubilair, aluminiumverwerking, kruiden… Een retailer zit momenteel niet in hun portefeuille.

Begin deze week meldde zich ook het Amerikaanse investeringsfonds Flacks Group als potentiële koper. Dat fonds kijkt bovendien ook naar andere ketens in de Benelux. "We kijken naar middelgrote bedrijven in de retail in de Benelux met een omzet van tussen de 250 miljoen en 2 miljard euro. We zijn dus erg geïnteresseerd in Hema", bevestigt Russell Goldman van de durfkapitalist uit Miami in De Telegraaf. "We zijn van plan om de komende twaalf tot achttien maanden een bod te doen op een retailbedrijf." Het fonds heeft zo’n 300 miljoen euro aan eigen vermogen om te investeren en kijkt ook naar andere ketens: “Bedrijven als Blokker, Intertoys, Big Bazaar en Beter Bed zijn serieuze opties.”

De interesse van investeerders lijkt groot”

Foto: Shutterstock.com

De wraak van Ahold Delhaize

En uiteindelijk blijkt dat ook Ahold Delhaize zich mengt in de strijd om Hema. Er liepen al langer geruchten, maar nu meldt het FD dat het concern de zakenbank Lazard heeft aangesteld om het proces te begeleiden. Insiders zien in de mogelijke overname vooral een defensief manoeuvre: het supermarktconcern zou in de eerste plaats willen verhinderen dat grote concurrent Jumbo Hema in handen krijgt. Jumbo-CFO Ton van Veen heeft vorige maand dan wel ontkend Hema te willen overnemen, maar aan die uitspraak hecht men bij Ahold Delhaize kennelijk niet al te veel waarde.

Jumbo nam eind vorig jaar al 17 stadswinkels van Hema over. Beide partijen werken bovendien nauw samen: een deel van het Hema-assortiment is intussen ook te vinden in de Jumbo-supermarkten. Mocht Ahold Delhaize het halen, dan zou dat voor Jumbo dus wel zuur zijn: verdere samenwerking met Hema kan de supermarktketen dan immers wel vergeten. Voor Ahold Delhaize zou de wraak zoet zijn: Jumbo had de samenwerking met Hema namelijk weggesnoept voor de neus van Albert Heijn…

In het verleden heeft Ahold Delhaize al twee keer geprobeerd om Hema in te lijven. In 2007 moest het concern het onderspit delven tegen Lion Capital. En ook in 2010, toen de Britse investeringsmaatschappij Hema weer te koop zette, greep Ahold Delhaize nipt naast de prooi.

Wie het nu zal halen? Place your bets…

image

Deel dit artikel:

Meer lezen over Retail?

Powered by Gicom