Foto: Peter Bak

Beste lezer, Eindelijk, de winkels zijn weer open! Ik vond het haast ontroerend om zien: het enthousiasme van de klanten, de boodschap ‘we hebben jullie gemist’ op de etalages… De lange wachtrijen nemen shoppers er blijkbaar graag bij. En de eerste omzetcijfers zijn veelbelovend. Goed nieuws dus, al zal het er nu op aankomen om dit momentum vast te houden.

In elk geval ging de heropstart gepaard met forse kortingacties. Daar was heel wat om te doen, aangezien de zelfstandigenorganisaties zopas officieel bevestiging kregen dat de soldenperiode – met de daarbij horende sperperiode – inderdaad wordt uitgesteld. Of dat écht een overwinning is, durf ik te betwijfelen.

We hebben het al vaker gezegd en geschreven: België is geen eiland, er gelden Europese regels (onder andere over koppelverkoop), je kan geen sperperiode opleggen aan buitenlandse webshops, en de economische realiteit is nu eenmaal wat ze is. Ketens die snel cash nodig hebben, lokken klanten met acties. Zo wordt het spel gespeeld. We kunnen de concurrentie niet afschaffen…

Ondanks de moeilijke omstandigheden wens ik iedereen, groot en klein, een succesvolle retailweek toe. En veel leesgenot!

Jorg Snoeck

RetailDetail