Foto: Shutterstock.com

Valt Hema in handen van schuldeisers?


De schuldeisers van Hema willen de noodlijdende keten van Marcel Boekhoorn overnemen. In ruil zouden ze bereid zijn om 300 miljoen euro aan schulden te laten vallen. Accountants twijfelen aan de levensvatbaarheid van de keten …

Algemeen

  • Corona raakt retail hard: vijf pijnlijke voorspellingen
  • Valt Hema in handen van schuldeisers?

Schuldenlast

Het overnameplan van de schuldeisers ligt nu op de tafel van de directie, schrijft De Tijd. In ruil voor de overname zouden de schuldeisers, die Hema ongeveer 600 miljoen euro geleend hebben, bereid zijn de helft van die schulden weg te strepen. Als de directie het voorstel aanvaardt, raakt Boekhoorn de keten na krap anderhalf jaar alweer kwijt.

De keten gaat al jaren gebukt onder een zware schuldenlast, en door de coronacrisis zijn de financiële problemen alleen maar groter geworden. Zo moesten de buitenlandse filialen, waaronder de Belgische, wekenlang gesloten blijven. Ook in Nederland, waar de winkels nochtans wel open bleven tijdens de coronalockdown, daalde de omzet met een derde.

Vijf maanden uitstel

Op 20 maart had Hema zijn jaarcijfers voor het afgelopen gebroken boekjaar moeten publiceren, maar mede door de coronacrisis zagen die cijfers er toen zo bedroevend uit dat de keten de publicatie heeft uitgesteld. Deze week moest het dan zover zijn, maar nu stelt de Nederlandse retailer het toch weer uit. De keten geeft opnieuw de coronacrisis als reden op.

Nederlandse bedrijven mogen dit jaar, omwille van de pandemie en de gevolgen ervan, uitzonderlijk hun jaarresultaten tot maximum vijf maanden later dan gewoonlijk publiceren. Hema maakt dan ook nog geen nieuwe datum bekend.

Het probleem zou zich stellen bij de continuïteitsverklaring van het bedrijf, waarbij accountants moeten vaststellen of het bedrijf nog minstens een jaar verder kan bestaan. Door de zwarte sneeuw van de afgelopen maanden zou Hema nu echter moeite hebben om dat te bewijzen, aldus het Financieele Dagblad.

Door de coronacrisis zijn de financiële problemen alleen maar groter geworden”

Wachten op beterschap

De retailer wacht daarom op betere resultaten, nu de meeste internationale winkels weer open zijn en de verkoop opnieuw herneemt. Slechts 33 van de 775 winkels wereldwijd zijn nu nog dicht.

Ondertussen hoopt eigenaar Marcel Boekhoorn bovendien tot een schuldherschikking te komen en uitstel voor de terugbetaling van leningen te verkrijgen. De keten wil ook al een tijdje zijn bakkerij-afdeling verkopen, maar daarvoor zou nog geen koper zijn gevonden. Wel wist de retailer tijdelijke huurverlagingen te verkrijgen bij pandeigenaars.

Meer lezen over Retail?

Powered by Gicom