Foto: Shutterstock.com

Overal solden, behalve in België?


Eind deze maand organiseert Amazon voor het eerst een eigen kledingkoopjesperiode. Frankrijk start z’n soldenperiode twee weken voor België. En Nederland zet geen beperking op koopjes. Wat betekent dat voor lokale winkeliers?

Coverstory

Coverstory

  • Title of article 1
  • Title of article 2
  • Title of article 3

"Fashion Summer Sale Event"

Amazon wil retailers met grote, onverkochte voorraden na de coronacrisis naar eigen zeggen helpen met een eigen soldenperiode: op 22 juni lanceert de onlinereus een evenement dat tot nu toe het "Fashion Summer Sale Event" genoemd wordt, voor "zowel bekende als kleinere modemerken".   Hoewel er nog veel onduidelijkheid heerst, zou na die dag nog een koopjesperiode van zeven tot tien dagen volgen. Handelaars mogen weliswaar enkel deelnemen op uitnodiging, bericht CNBC. Uitgenodigde verkooppartners van Amazon wordt gevraagd om mee te doen om klanten te engageren de verkoop weer op gang te trekken en enthousiasme te creëren na de lockdown.

Prime Day pas in september

Ook handelaars op het Amazon-platform kregen eerder beperkingen opgelegd omwille van de coronacrisis: om aan de sterk gestegen e-commercevraag te voldoen, besloot Amazon zijn magazijnen zoveel mogelijk vrij te houden voor dringende en noodzakelijke goederen. Verkopers mochten dus maar een beperkte hoeveelheid producten naar de distributiecentra sturen.

Vorige maand werden die beperkingen opgeheven, maar de levertijden kunnen momenteel nog langer duren dan normaal en de magazijnen draaien nog niet op volle toeren omwille van coronamaatregelen. Daardoor ziet Amazon zich genoodzaakt om zijn jaarlijkse Prime Day uit te stellen tot in september. De modesolden moeten nu een voorsmaakje zijn.

Ongelukkige timing

Dat Amazon een eigen kledinguitverkoop houdt eind juni is een doorn in het oog voor fysieke handelaars in België. Dat land had eerder al beslist de zomersolden dit jaar uit te stellen tot 1 augustus, voorafgegaan door een sperperiode in juli.

Maar wat blijkt nu? De Franse minister van economie Bruno Le Maire heeft de start van de solden uitgesteld naar 15 juli. De koopjes starten in Frankrijk dus op een moment dat Belgische winkeliers géén kortingen mogen aankondigen (tenzij koppelverkoop). Een wat ongelukkige timing, kan je zeggen.

Foto: Shutterstock.com

Ongelukkige timing

Dat Amazon een eigen kledinguitverkoop houdt eind juni is een doorn in het oog voor fysieke handelaars in België. Dat land had eerder al beslist de zomersolden dit jaar uit te stellen tot 1 augustus, voorafgegaan door een sperperiode in juli. Maar wat blijkt nu? De Franse minister van economie Bruno Le Maire heeft de start van de solden uitgesteld naar 15 juli. De koopjes starten in Frankrijk dus op een moment dat Belgische winkeliers géén kortingen mogen aankondigen (tenzij koppelverkoop). Een wat ongelukkige timing, kan je zeggen.

Foto: Shutterstock.com

Druk van handelaars

Normaal zouden de Franse solden beginnen op 24 juni, maar minister Le Maire heeft de koopjes op verzoek van enkele handelaren uitgesteld met drie weken. België had al eerder beslist om de koopjes omwille van de coronacrisis een maand later te laten beginnen, vooral onder druk van de zelfstandigenorganisaties.

Handelsfederatie Comeos was geen voorstander van het uitstel, uit vrees dat de Belgen online of over de grens op zoek gaan naar koopjes. "Er was een reden waarom Comeos geen voorstander was van het uitstellen van de solden en aangedrongen had bij minster Nathalie Muylle om dat niet te doen", reageert communicatiedirecteur Hans Cardyn op Twitter. "Nu krijgen we exact wat we voorspeld hadden."

Ook in Nederland kunnen Belgische consumenten overigens op zoek gaan naar koopjes, al geldt daar wel een andere regeling: er is geen sperperiode en in principe mogen handelaars daar op elk moment kortingen geven.

Meer lezen over Retail?

Powered by Gicom