Foto: Aldi

Hard tegen onzacht: de strijd om de professionele foodklant


Vanaf 17 juni gaat Colruyt in Schaarbeek een nieuwe winkelformule testen met een aangepast assortiment voor professionele klanten. Colruyt Professionals mikt in de eerste plaats op uitbaters van kleine, lokale handelszaken. De concurrentie in de groothandelssector wordt nog harder…

Food

  • Hard tegen onzacht: de strijd om de professionele foodklant
  • Belg koopt 40% meer fairtrade
  • Huismerken zetten Europese opmars verder

Exclusieve voordelen voor professionals

Dat de Colruyt-supermarkten veel professionele klanten over de vloer krijgen, is geen geheim. Nu test de retailer voor het eerst een winkelformule die zich exclusief richt tot deze doelgroep. "In het Brusselse bedraagt onze omzet via professionele klanten bijna het dubbele van in andere regio’s. Het spreekt dan ook voor zich dat we hen een winkelformule aanbieden die beter inspeelt op hun behoeften", verklaart regiodirecteur André Giglio. Hij wijst op het feit dat kleine, lokale winkels in de lift zitten in het Brusselse.

De nieuwe winkel heeft een verkoopoppervlakte van 2500 m² en biedt een assortiment van ongeveer 2500 producten. "Dat bepalen we op basis van de meest verkochte producten voor professionals in de nabijgelegen Colruyt-winkels", aldus gerant Vincent Kestemont. "Dit assortiment sturen we voortdurend bij in functie van de vraag. Bij Colruyt Professionals bieden we professionele klanten de laagste prijzen in de buurt. Dat doen we enerzijds door onze prijzen met andere klassieke supermarkten te vergelijken, en anderzijds door de prijzen in groothandelsfolders te volgen. Binnen deze nieuwe winkelformule gelden naast de gekende Colruyt-kortingen, ook exclusieve voordelen voor professionals."

Foto: Shutterstock.com

Ook nieuwe winkel voor particuliere klanten

De testwinkel is ingericht op maat van professionele klanten, met bredere gangen en hogere winkelrekken. De platte winkelkarren zijn ideaal voor grote aankopen. Om de aankopen makkelijk in de wagen of bestelwagen te kunnen inladen, beschikt deze winkel over een praktisch laadplatform. De toegang tot de winkel en de twintig parkeerplaatsen is strikt voorbehouden voor klanten met een Colruyt Professional Plus-kaart. De winkel is geopend van maandag tot en met zaterdag, van 7 tot 20 u.

De ontwikkeling van de nieuwe formule lijkt vooral ingegeven door het Gewestelijk Bestemmingsplan, dat in Brussel een maximale winkeloppervlakte van 1000 m² toelaat voor particulieren. "Daardoor zijn de Colruyt-winkels in Brussel kleiner dan gemiddeld en zijn twee winkelformules onder een dak, particulier en professioneel, niet haalbaar", zegt Giglio. Op dezelfde site aan de Leuvensesteenweg te Schaarbeek opent de retailer op 10 juni daarom ook een nieuwe winkel voor particuliere klanten, op 974 m². Kleiner dus dan de gemiddelde Colruyt, met een basisassortiment voeding en niet-voeding. Er is bijvoorbeeld geen beenhouwerij, maar het vlees komt in handige voorverpakte porties in de rekken te liggen.

Zorgenkind

Deze nieuwe stap van Colruyt is geen goed nieuws voor concurrerende foodservicegroothandels zoals Sligro en Metro. Het is zeker ook een zoveelste bedreiging voor Metro-dochter Makro, die al langer in slechte papieren zit. De Cash & Carry speler blijft een zorgenkind voor het Duitse moederbedrijf. Afgelopen jaar nam het verlies opnieuw toe: in 2019 steeg het bedrijfsverlies met meer dan 5% tot 65 miljoen euro in de Belgische tak, schrijft De Tijd. Ook het nettoverlies nam toe en kwam uit op 66 miljoen euro. Enig lichtpuntje is dat de omzet licht steeg (+0,4%) naar 737,9 miljoen euro. Niettemin liggen de opbrengsten nog steeds ruim een tiende lager dan in 2017.

Het gaat al jaren slecht met de Belgische tak van het Metro-concern. Tot nu toe heeft het Duitse moederbedrijf de verliezen altijd bijgepast: alleen al de voorbije twee jaar gaat het om een bedrag van om en bij de honderd miljoen euro. Dat Colruyt nu start met een concept dat de laagste prijzen garandeert én mikt op een belangrijke doelgroep van Makro – namelijk lokale winkeliers en ondernemers – maakt de weg naar een eventueel herstel zeker niet makkelijker.

Bij Colruyt Professionals bieden we professionele klanten de laagste prijzen in de buurt”

Meer lezen over Retail?

Powered by Gicom