Foto: Standaard Boekhandel

Standaard Boekhandel in de rode cijfers


Voor het eerst deze eeuw schrijft Standaard Boekhandel, ook het moederbedrijf van Club, rode cijfers. De winst kalft al sinds 2012 af bij de groep van boekenwinkels, en toen kwam daar nog eens de coronacrisis bovenop.

Algemeen

  • Docks Bruxsel na de lockdown: 15% minder bezoekers, hogere conversie
  • Online uitgaven met 8% gezakt ondanks coronalockdown
  • Taxfreeshops schrappen een baan op drie
  • Standaard Boekhandel in de rode cijfers

Foto: Shutterstock.com

Corona raakt retail hard: vijf pijnlijke voorspellingen


Met de moed der wanhoop trachten retailers de komende drie maanden hun business weer vlot te trekken, maar de omstandigheden zijn bijzonder ondankbaar. In september volgt een eerste afrekening: wie overleeft?

Algemeen

  • Corona raakt retail hard: vijf pijnlijke voorspellingen
  • Valt Hema in handen van schuldeisers?

In dalende lijn

Mensen lezen minder, besluit Standaard Boekhandel uit de jaar na jaar dalende cijfers. Daardoor – eerder dan de opkomst van e-commerce – sloot de keten 2019 af met een klein nettoverlies van zesduizend euro, het eerste verlies sinds de jaren 1980, zegt CEO Geert Schotte tegenover De Tijd. In 2012 haalden de boekenwinkels nog tien miljoen euro nettowinst.

De omzet kwam vorig jaar uit op 205 miljoen euro, een lichte stijging van 0,9%. Dat zou komen door de verkoop van andere producten, zoals schoolboeken, gezelschapsspellen en papierwaren. Over de hele boekensector is de verkoop volgens GfK gezakt met 5% ten opzichte van 2014. Standaard Boekhandel, sinds 2014 gefuseerd met sectorgenoot Club, behoudt daarin wel zijn marktaandeel.

Foto: Standaard Boekhandel

Winkelsluitingen staan niet op het programma”

Verloren jaar

De coronacrisis kwam dan ook bijzonder slecht gelegen: de groep denkt over het hele jaar 10 tot 15% omzet te mislopen, ook al steeg de onlineverkoop sterk tijdens de lockdown. E-commerce zou voor 30 à 40% van de normale omzet hebben gezorgd, maar het onlinekanaal is verlieslatend. 2020 is een verloren jaar en al zeker verlieslatend, besluit Schotte daarom.

Om de winst er bovenop te helpen, wil de boekenketen vooral kosten besparen. Winkelsluitingen staan niet op het programma, aangezien er geen zwaar verlieslatende winkels meer zijn, maar Schotte hoopt wel op toegevingen van de vastgoedverhuurders. Die relatie blijkt immers vaak gespannen.

Meer lezen over Retail?

Powered by Gicom