Foto: Shutterstock.com

Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn vertrekt met “wrang” gevoel


Marcel Boekhoorn, de voormalige eigenaar van Hema die nu opzij is geschoven door schuldeisers, verdedigt zich in een ontgoochelde afscheidsrede. CEO Tjeerd Jegen is nochtans blij met de uitkomst, al verdedigt ook hij zijn ex-baas.

Algemeen

  • Het einde van goedkope pakketjes uit China in zicht
  • Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn vertrekt met “wrang” gevoel
  • Hoe Klarna het koopgedrag van de Belgische shopper wil veranderen

Foto: Shutterstock.com

Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn vertrekt met “wrang” gevoel


Marcel Boekhoorn, de voormalige eigenaar van Hema die nu opzij is geschoven door schuldeisers, verdedigt zich in een ontgoochelde afscheidsrede. CEO Tjeerd Jegen is nochtans blij met de uitkomst, al verdedigt ook hij zijn ex-baas.

Algemeen

  • Het einde van goedkope pakketjes uit China in zicht
  • Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn vertrekt met “wrang” gevoel
  • Hoe Klarna het koopgedrag van de Belgische shopper wil veranderen

Meedogenloze schuldeisers

De man die eind 2018 op het toneel verscheen als de grote redder van Hema, moet nu al zijn biezen pakken. Dat laat hem met een wrang gevoel achter, geeft Boekhoorn toe in een verklaring na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. De Nederlandse keten wordt namelijk overgenomen door de schuldeisers, waarvan Boekhoorn op clementie had gehoopt.

"Ik ben mijn hele leven een bewonderaar van de Hema geweest. De manier waarop de diverse eigenaren de afgelopen jaren met de Hema zijn omgesprongen, heeft mij altijd dwarsgezeten", steekt hij van wal. Na een opsomming van zijn eigen verwezenlijkingen – een Hema met "minder spreadsheet en meer vrijheid van handelen" – klaagt de ondernemer de meedogenloosheid aan van de (vooral Amerikaanse) obligatiehouders, die net tijdens de coronacrisis hun geld terug eisten.

Vandaag heeft Hema "een historische nieuwe kans op een toekomst met een gesaneerde balans: een goeddeels verwijderde molensteen", maar: "de manier waarop dit gedaan is, is wat wrang voor ons omdat we nu noodgedwongen op de reservebank zitten", schrijft Boekhoorn. "Dat zijn wij niet gewend. Ik blijf het de komende tijd nauwgezet volgen."

“Zijn nek uitgestoken”

De torenhoge schuldenlast van Hema is alvast niet de schuld van Boekhoorn, maar die van vorige eigenaar (Lion Capital), beaamt ook directeur Tjeerd Jegen. "Hij heeft zijn nek uitgestoken door ons te kopen. Bij die grote schuld horen risico’s en als er dan crisis komt door een pandemie, zit alles opeens tegen. Ik reken hem dat niet aan. Ik ben hem zelfs heel dankbaar", klinkt het in een interview met NRC. 

Toch noemt hij de huidige uitkomst, waarbij een groep van acht obligatiehouders de controle over de keten overneemt in ruil voor een schuldverlaging van een half miljard euro, in het Financieele Dagblad "prachtig". Hema is nu weer een financieel gezond bedrijf, zegt Jegen: "Voor het eerst in 13 jaar is er nu een schuldstructuur die past bij Hema", aldus de topman.

Hema is geen auto die je eventjes op Marktplaats koopt"

Bod van Blokker ongepast

Dat de rust niet voor lange duur zal zijn, staat wel al vast: de nieuwe eigenaren laten al weten niet lang aan zet te willen blijven. Er moet dus worden gezocht naar een koper, en er is al een eerste kandidaat opgedoken: want Michiel Witteveen, de eigenaar van Blokker, heeft meteen een bod uitgebracht op de keten. 

Dat vindt Jegen echter te vroeg: "Qua timing is het niet passend: we zijn net akkoord over de schuldverlaging. Dus op dit moment is het nog niet aan de orde om het al over biedingen te hebben." Om ietwat bitsig te eindigen: "Hema is geen auto die je eventjes op Marktplaats koopt." Het afscheid van Boekhoorn is duidelijk nog niet verwerkt...

Foto: Shutterstock.com

Meer lezen over Retail?

Powered by Gicom