Foto: e5Mode

Doorstart voor e5 mode, geen extra winkelsluitingen


Modeketen e5 mode kan een doorstart maken: eigenaar Frédéric Helderweirt heeft een akkoord met de schuldeisers. Er zijn geen bijkomende winkelsluitingen gepland, maar een nieuwe investeerder is er nog niet.

Mode

  • Doorstart voor e5 mode, geen extra winkelsluitingen
  • Het FNG-vervolgverhaal: bent u nog mee?
  • Een trend? Winkelen op afspraak werkt!

Alle medewerkers blijven aan boord

Eind maart had e5 mode drie maanden de tijd gekregen om een doorstart te maken. Intussen genoot de keten bescherming tegen schuldeisers. De deadline werd net gehaald: ondernemer Frédéric Helderweirt kondigt vandaag aan dat hij tot een akkoord is gekomen met de schuldeisers en dat de ondernemingsrechtbank van Dendermonde het reorganisatieplan heeft goedgekeurd. "Dit resultaat geeft me enorm veel energie en positivisme om er verder voor te gaan en een doorstart te maken", zegt de eigenaar, die benadrukt dat de 450 personeelsleden van de retailer aan boord blijven. Er zijn geen extra winkelsluitingen gepland.

De zoektocht naar een nieuwe financier gaat intussen verder, maar daarover wil de eigenaar geen details kwijt. "De beslissing van de rechter is goed nieuws. Ik ben enorm opgelucht dat het bedrijf een tweede kans krijgt. Mijn doel om e5 mode een nieuw elan te geven blijft hetzelfde. Alleen moest ik onverwachts het plan grondig bijwerken. Het is beter en sterker. Mijn medewerkers en ikzelf hebben er alles aan gedaan om het voortbestaan van deze iconische winkelketen - die lokaal verankerd is - te garanderen."

“Naar een duurzamer en weerbaarder model”

E5 mode heeft van de beschermingsperiode gebruik gemaakt om de schulden te herschikken, en die schuldherschikking is de basis van het reddingsplan dat de ondernemingsrechtbank nu heeft goedgekeurd. Over die herschikking wil de ondernemer geen details geven. De procedure van gerechtelijke reorganisatie was een noodzaak: door de lockdown in maart en april verloor de keten twintig miljoen euro aan omzet, een kwart van haar voorziene jaarlijkse verkoop. Ook nu blijft de omzet onder de verwachtingen door een lager aantal bezoekers in vergelijking met vorig jaar. "Vooral onze iets oudere klanten zijn nog terughoudend en durven nog niet goed terug te komen winkelen", luidt de verklaring. De webshop blijft het wel goed doen.

De coronacrisis heeft aangetoond dat de retailsector zichzelf moet heruitvinden, zegt Helderweirt nog. "We moeten naar een duurzamer en weerbaarder model. Financieel gezond zijn en zuurstof hebben om te investeren, blijven uiteraard de basis, en ook een duurzame tewerkstelling bieden voor onze medewerkers is onze prioriteit. Tegelijk moeten we vermijden om de planeet en onze samenleving te stretchen. We moeten ook onze ecologische en sociale verantwoordelijkheid durven nemen, en meer inzetten op technologie of de principes uit de circulaire economie. Ik voel veel ruimte voor innovatie en assertiviteit dankzij de coronaschok. Ik kijk met een positieve bril naar de toekomst, dat is mijn plicht als ondernemer in deze tijden."

Mijn doel om e5 mode een nieuw elan te geven blijft hetzelfde”

Dossier FNG

De naam e5 mode valt ook in het dossier FNG, omwille van de banden tussen eigenaar Frédéric Helderweirt en de modegroep in woelige wateren. Helderweirt vervulde meerdere functies bij FNG alvorens e5 mode over te nemen. Hoewel beide partijen het steeds ontkenden, loopt een hardnekkig gerucht dat FNG uiteindelijk e5 mode hoopte in te lijven. Het zou immers passen in de strategie van de Brantano-moeder om noodlijdende ketens door naaste ondernemers te laten kopen, ze te laten saneren en vervolgens toe te voegen aan de FNG-portefeuille. Wel gingen beide bedrijven in januari een samenwerkingsovereenkomst aan: e5 mode maakt gebruik van het inkoopplatform van FNG.

Deel dit artikel:

Meer lezen over Retail?

Powered by Gicom